Så lyckas du med hemarbetet

Gustav Tranback

Gustav Tranback

När vi nu befinner oss i ett minst sagt unikt läge i vår historia förändras livet för de flesta. Något som inte minst påverkar hur många av oss jobbar. Men hur gör man för att upprätthålla en bra företagskultur när alla helt plötsligt inte befinner sig på samma plats? Vi pratade med Kundos personalchef Jonatan Larsson för att få tips och inspiration om hur man bäst arbetar remote.

Det har nu gått drygt två veckor sedan Folkhälsomyndigheten gick ut med att alla som har möjlighet att jobba hemifrån bör göra det. Detta innebar en radikal förändring av arbetsdagen för de allra flesta, och så även för de anställda på Kundo.

Under de senaste veckorna har vi på Kundo, precis som många andra bolag nu, fått en hel del ny erfarenhet av vad som krävs för att lyckas med remote-arbete.

– Vi har fördelen av att redan ha en god vana av att arbeta hemifrån. Då många av våra kollegor är ute och träffar kunder har det alltid varit viktigt att vi har fungerande rutiner och system för distanskommunikation. Men att alla arbetar hemifrån under en längre tid medför såklart utmaningar även för oss, säger Jonatan Larsson.

– Jag har dock redan nu uppmärksammat flera saker som fungerar väldigt bra för oss, fortsätter Jonatan.

Hitta nya rutiner och bra verktyg för kommunikationen

I situationer där hela personalstyrkan arbetar ifrån sina egna hem blir det extra viktigt med kommunikation. Det behövs skapas nya rutiner för hur man kommunicerar.

– Flera av våra team inleder varje dag med en digital check-in. Lite som substitut till den annars självklara godmorgon-hälsningen på kontoret, berättar Jonatan.

– Vi har till exempel en kanal i Slack vi kallar ”Min dag” där alla kan skriva när de är tillgängliga och när de går på lunch och så vidare. Vi har även en dedikerad kanal i Slack för tips på vad vi märker funkar bra då en jobbar remote, vilka videoverktyg som passar osv, fortsätter Jonatan.

Just tjänster för videomöten blir väldigt avgörande för att kunna fortsätta ha möten, både internt och extern.

– Vi har lagt lite extra tid, energi och pengar på att ha bra videotjänster. Vi har fått uppgradera konton, och hitta sätt så att alla ska höra, se och på ett bra sätt kan hänga med i vad som sker under mötena.

Flytta det sociala till det digitala rummet

Vi tror också det är viktigt att inte tappa de sociala rutinerna som naturligt finns när alla är på kontoret. Därför måste man hitta sätt att flytta den sociala gemenskapen till det digitala rummet.

En av de största utmaningarna med remote-arbete är att få en känsla av hur alla kollegor mår samt att isoleringen kan leda till tristess, ensamhet och lägre produktivitet.

– Det är viktigt att hitta sätt att stötta och peppa varandra även när man inte träffas fysiskt. Bara för att man inte träffas på plats bör man fortsätta “umgås” och ha kontakt kollegor emellan.

– Vi har behållit vår vanliga torsdagsfika som ett videomöte istället. Denna veckan har vi beställt fika för hemleverans åt alla kollegor. Vi har också haft en afterwork digitalt. Det finns även en kanal för videomöten under lunchen, så kollegor kan luncha tillsammans. På så sätt lyckas vi skapa känslan av att vi jobbar tillsammans trots att vi befinner oss på olika platser, berättar Jonatan.

Skapa en bra arbetsplats i hemmet

För att skapa en så bra arbetsmiljö som möjligt för sina anställda kan det också vara en god idé att erbjuda hemkörning av arbetsredskap. Alla har inte ett bra hemmakontor utan många hamnar istället vid matbordet eller i soffan, något som lätt blir oergonomiskt och ohållbart i längden. Går det då att erbjuda sina anställda att få hem skärmar, tangentbord och även skrivbord har man gjort mycket för att förbättra arbetssituationen.

– Vi har gjort hemleveranser av möbler och andra arbetsredskap till många av kollegorna, som lånar hem dessa saker under den här perioden. Det har varit uppskattat och ger stor skillnad för flera, säger Jonatan.

Jonatans bästa tips för att lyckas med remote-arbetet

  • Hjälp kollegor sätta upp en bra arbetsplats hemma .
  • Lägg tid, energi och pengar på bra onlineverktyg.
  • Fortsätt vara sociala och fika, “hänga”, snacka strunt eller fira saker med varann online.
  • Förfina och förbättra löpande, våga prova olika saker. Lyssna och inspireras av vad andra bolag gör.